sluiten

Van op afstand bekeken: Twee soorten golfers…

don 23 januari

Naast zijn gebruikelijke dagdagelijkse nieuwsverlening op deze site, richt Golf.be-redacteur Xavier Champagne af en toe ook zijn eigen, soms eigenwijze kijk op het golfgebeuren.



Twee soorten golfers…


Het World Handicap System is sinds 2020 uitgerold. Dat WHS wordt bepaald door het gemiddelde van je acht beste scores over je laatste qualifying ronden.
WHS blijft voor velen een zege… of vloek.



Zij zien vaak met verraste ogen hoe hun WHS-handicap wisselt.
Score Differential, Adjusted Gross Score, Extra Day Score… Allemaal niet meteen duidelijke dingen die je WHS bepalen.

Voor de enen een zaligheid, voor de anderen dus het tegengestelde. Je kan golfers dan ook gemakkelijk in twee grote groepen opdelen.



De eerste groep jaagt steevast een betere handicapnotering na. Speelt veel wedstrijden om dat doel te bereiken. WHS helpt hen daarbij… als ze tenminste goed spelen.
In het andere geval stijgt wel hun handicap.

Dat laatste is waar de tweede groep zich op focust.
Die golfers willen niets van hun handicap afgeknipt zien. Integendeel zelfs. Hoe hoger hun handicap, hoe meer strokes. Handig in wedstrijden…
Er zijn er zelfs die single tornooien links laten om hun comfortabele handicap te behouden. Als er dan een leuke single wedstrijd is, slaan ze uiteraard toe.



Het systeem is dus niet waterdicht. Werd in feite geïmplementeerd om niet-clubgebonden, dus vrije golfers, zoals vooral in de States en de Britse Eilanden, toe te laten een handicap te halen. Zij konden bij elk rondje, dat ze greenfeeënd speelden, hun score inbrengen en dus een “correcte” handicap behalen.

In België is dat uiteraard minder het geval. Je moet hier immers lid zijn van een door de Koninklijke Belgische Golf Federatie erkende golfclub om zich golfer te kunnen noemen.
Maar we wijken af. Terug naar onze twee soorten golfers.

Bij welke groep hoor jij?
Bij de competitieve die altijd en overal puik wil presteren of bij de eveneens competitieve die de WHS-kat echter uit de boom kijkt?



Gelukkig is er nog een derde, veel grotere groep. Golfers die vooral plezier beleven aan het leuke spelletje.
Houden zo.




Terug naar boven