sluiten

Van op afstand bekeken: Prijzengeld…

vri 5 juli

Naast zijn gebruikelijke dagdagelijkse nieuwsverlening op deze site, richt Golf.be-redacteur Xavier Champagne af en toe ook zijn eigen, soms eigenwijze kijk op het golfgebeuren.



Prijzengeld is soms bijkomstig


Tiger Woods verdiende in zijn carrière wat meer dan 120 miljoen dollar aan prijzengeld.
Toch wordt zijn fortuin door Forbes op 1,2 miljard dollar geschat. Het tienvoudige dankzij zijn sponsor- en andere deals.
Ook bij andere toppers zie je dat grote verschil.



Prijzengeld lijkt dus eerder bijkomstig. Daar is deels door LIV Golf wel
verandering ingekomen. Daar krijgt de winnaar van één van de LIV Golf-wedstrijden vlotte 4 miljoen dollar. De US PGA Tour kon dan ook niet achterblijven en verhoogde dan ook hun geldprijs. Niet alleen in de Majors kon er meer geld verdiend worden, ook in de topwedstrijden, die het predicaat “signature event” opgeplakt kregen, golfte men voor een prijzenpot van 20 miljoen dollar, waarvan de winnaar 4 miljoen mee naar huis neemt. Zoveel als op LIV Golf.

Vandaar dat het bovenaan aangehaald verschil tussen prijzengeld en sponsorgeld kleiner wordt. Meer zelfs, voor veel toppers is dat sponsorgeld zelfs bijkomstig geworden. Zeker voor de LIV Golfers die met heel wat Saoedisch tekengeld gelokt werden.

Waarom nog naar bijkomende sponsors zoeken als je zoals bijvoorbeeld Jon Rahm tussen de 400 en 600 miljoen oliedollars toegestopt kreeg om naar LIV Golf over te stappen. Het juiste bedrag is overigens geheim gehouden.



Daar verbleken zijn negen sponsordeals tegen die jaarlijks wat meer dan 9 miljoen dollar waard zijn. “Maar” 9 miljoen… in vergelijking met het prijzengeld.
Jon Rahm, niet zo goed bezig op LIV Golf, stak dit jaar reeds meer dan 5 miljoen prijzengeld op zak. Thomas Pieters ook meer dan 2 miljoen dollar. Een sponsorcontract met een golfmaterialenfabrikant is dus niet meer nodig.

Toch dit.
Het gaat hier uiteraard alleen maar voor een kleine selecte groep absolute toppers.
Het overgrote gros van de duizenden tourspelers komt nauwelijks of niet rond. Daar is dat golfmaterialencontractje wel broodnodig….


Terug naar boven